تبلیغ گوگل بکنیم یا نه؟ مسأله این است!
هزینه تبلیغ در گوگل چقدر است؟ این سوال معقولی است، که زیاد هم آن را میشنویم، به خصوص از آنها که تازه وارد تبلیغات کلیکی شدهاند. گذشته از آن، اکثر تازه واردها بیشتر از همه دوست دارند بدانند چقدر باید برای تبلیغات گوگل هزینه کنند و اینکه اصلا میتوانند چنین بودجهای را تامین کنند؟ متأسفانه هیچ جواب ساده و مشابهی که مناسب همه افراد و کسب و کارها باشد، وجود ندارد. بهترین جواب این است: «بستگی دارد».
هزینه گوگل ادز به چندین متغیر بستگی دارد. در این مطلب توضیح میدهیم چطور این متغیرها بر هزینه تبلیغ شما تاثیر میگذارند. در این مقاله به معرفی مفاهیمی میپردازیم که لازم است برای تعیین یک بودجه واقعگرایانه برای کمپین پرداخت برای هر کلیک خود بدانید.
گوگل ادز چطور کار میکند؟
قبل از اینکه وارد بحث درباره هزینه شویم، لازم است بدانیم گوگل ادز چطور کار میکند. یکی از بزرگترین بدفهمیها در مورد گوگل ادز این است که هر کس پول بیشتری داشته باشد، میتواند تاثیر بیشتری بگذارد. اگر چه بودجه بیشتر برای تبلیغات الزاما بد نیست.
گوگل ادز در اصل درست مثل یک حراجی (Auction) کار میکند. اکنون اجازه دهید نگاهی به عملکرد این نوع از تبلیغات داشته باشیم.
حراج تبلیغ یعنی چه؟
حراج تبلیغ زمانی انجام میشود که یک کاربر اقدام به جستجوی یک عبارت میکند. گوگل در ابتدا بررسی میکند که آیا این عبارت شامل کلمات کلیدی که تبلیغکنندگان وارد مناقصه کردهاند (bidding) هست یا خیر. اگر تبلیغکنندگان روی بخشی از عبارت مورد جستجو مناقصه انجام داده باشند، امکان نمایش تبلیغ آنها بر اساس نرخ تعیینشده در حراج، بررسی میشود. هدف از این حراج تعیین رتبه تبلیغ (Ad Rank) و این مورد است که هر تبلیغ در کجا قرار بگیرد.
حراج با انتخاب و جایگیری تبلیغها بر اساس فرمول رتبه تبلیغ انجام میشود که مبتنی بر دو عامل اصلی است. این دو عامل عبارتند از:
بالاترین پیشنهاد قیمت
امتیاز کیفیت
همین که امتیاز کیفیت و رتبه تبلیغ شما مورد محاسبه قرار بگیرند، گوگل از این اطلاعات برای فهمیدن این مسأله استفاده میکند که اگر کسی روی تبلیغ شما کلیک کند، چه مبلغی را باید بپردازید. فرمول این محاسبه مانند تصویر زیر است.
دقت کنید چطور تبلیغکنندهای با امتیاز کیفیت بهتر، میتواند هزینه کمتری برای جایگاه بالاتر بپردازد. این فرمولها نشاندهنده این هستند که گوگل ادز چطور کار میکند. البته بعضی از متغیرها در اینجا مطرح نشدهاند، مثل روشهای مناقصه دیگر و فرمت تبلیغات، برای آگاهی بیشتر از راهنمای تبلیغ در گوگل به این صفحه مراجعه کنید. حالا که به یک درک کلی از اصول بازاریابی جستجو رسیدهایم، بیایید وارد اعداد و ارقام شویم.
بودجه گوگل ادز من چطور هزینه میشود؟
یکی از سناریوهایی که اغلب اوقات برای افراد تازه وارد به جستجوی پولی یا همان تبلیغات کلیکی به وجود میآید، زمانی است که بودجه تبلیغاتی آنها خیلی زودتر از چیزی که پیشبینی کردهاند به اتمام میرسد. این موضوع میتواند باعث شوکهشدن آنها شود. بسیاری از تازهواردها ممکن است تصور کنند بودجه تبلیغاتیشان یک ماه برای آنها کار میکند، اما خیلی زود متوجه میشوند بودجه اندک آنها ظرف چند روز به اتمام میرسد.
این امر میتواند منجر به سوءتفاهم دیگری در مورد تبلیغات گوگل شود؛ یعنی اینکه افراد تصور میکنند تبلیغات گوگل بسیار گران است. بسیاری از این سوءتفاهمها تنها در اثر عدم آگاهی از روش عملکرد تبلیغات گوگل و بهینهسازی آن ایجاد میشوند.
بیشتربخوانید: اصول تولید محتوای مفید
اصول بودجهبندی تبلیغات کلیکی چیست؟
میتوانید به بودجه تبلیغات گوگل خود، مثل هر بودجه تبلیغاتی دیگری نگاه کنید. شما در ابتدا باید نوعی قلقگیری در مورد بودجه تبلیغاتی خود انجام دهید. یعنی یک بودجه اولیه تعیین کنید و یکی دو روز آمار کلیکخورها را مشاهده کنید تا حدود تقریبی بودجه ماهانه یا هفتگی را متوجه شوید. نکتهای که وجود دارد این است که اگر اصول بهینهسازی تبلیغات را بدانید، همین بودجه تبلیغات ممکن است از 30 الی 70 درصد قابل کاهش باشد.
یکی دیگر از نکات بودجهبندی این است که بودجه را به ازای هر کمپین مجزا تعیین کنید تا کمپینهای موفق و ناموفق از هم جدا شوند. این امکان وجود دارد که بودجه بندی مجزای هر کمپین را داشته باشید. این کار به شما امکان میدهد پارامترهای خاص هر کمپین را به شکل مستقلی از کمپینهای دیگر در حساب خود کنترل کنید. هر کمپینی باید بودجه روزانه خودش را داشته باشد.
اگر همزمان چندین کمپین را اجرا میکنید باید به اینکه کدام کمپین اولویت بیشتری دارد فکر کنید. برای مثال کمپینی که پر فروشترین محصول شما را تبلیغ میکند ممکن است مهمتر از کمپین دیگری باشد که یک محصول عادی را تبلیغ میکند. در مواردی مانند این ممکن است بخواهید بودجه روزانه بیشتری را به یک کمپین خاص اختصاص دهید.
اگر قصد بودجهبندی ماهانه تبلیغات کلیکی را داشته باشید، تمام کاری که لازم است انجام دهید محاسبه مجموع بودجههای روزانه برای هر کمپین و اختصاص منابع مالی به هر کمپین با توجه به اولویت آن است.
بودجه روزانه چطور هزینه تبلیغ در گوگل میشود؟
فرض کنیم که شما یک تبلیغ کلیکی با هزینه 0.25 دلار دارید و دوست دارید در روز 300 کلیک دریافت کنید. با استفاده از این ارقام به سادگی میتوانید بودجه تخمینی روزانه خود را حساب کنید. در این مورد اگر حداکثر هزینه برای هر کلیک 0.25 دلار تعیین شده باشد، بیشترین رقمی که باید به ازای هر کلیک بپردازید، معادل با 0.25 دلار است.
البته مبلغ واقعی که برای هر کلیک پرداخت میکنید میتواند بر اساس متغیرهای هر حراج تبلیغاتی تغییر کند. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر حداکثر هزینه برای هر کلیک خود را روی 0.25 دلار تنظیم کنید، هرگز بیشتر از این رقم برای یک کلیک پرداخت نخواهید کرد. یعنی گوگل یا تبلیغ شما را به طور کلی نمایش نخواهد داد یا حداکثر همین مبلغ از شما کسر خواهد کرد. فقط چند عامل وجود دارد که میتوانند روی بودجه پرداخت برای هر کلیک شما تاثیر بگذارند. اولین آنها تقسیم کردن روزانه (dayparting) است.
زمانبندی روزانه
زمانبندی روزانه که تحت عنوان زمانبندی تبلیغ (ad scheduling) نیز شناخته میشود به فرآیند تعیین کردن زمانبندی نمایش تبلیغات به مشتریان گفته میشود. یعنی میتوانید به گوگل بگویید که میخواهید چه زمانی تبلیغ شما نمایش داده شود و در چه زمانهایی نمایش داده نشود.
این کار به خصوص برای کسب و کارهای محلی که میخواهند مشتریان را از طریق تبلیغات کلیکی به آدرس فیزیکی بکشانند، بسیار مفید است. برای مثال اگر شما یک نانوایی داشته باشید که ساعت 7 تعطیل میکند، ممکن است نخواهید تبلیغات شما خارج از ساعتهای فعالیت کسب و کارتان پخش شود.
یک روش دیگر هم وجود دارد و این است که تعیین کنید تبلیغات شما در تمام روز پخش شود، اما سهم بیشتری از بودجه روزانه خود را به ساعتهای خاص و موردنظر اختصاص دهید. به این ترتیب قادر به مدیریت زمانی، هزینه تبلیغ در گوگل خواهید بود.
هدفگیری جغرافیایی
همان طور که میتوانید بیشتر بودجه خود را به زمان مشخصی از روز اختصاص دهید، میتوانید بودجه خود را به محدودههای مشخص جغرافیایی نیز اختصاص دهید. این تکنیک تحت عنوان هدفگیری جغرافیایی (Geotargeting) شناخته میشود.
هدفگیری جغرافیایی به شما اجازه میدهد تا نمایش تبلیغات خود را به جستجوهایی محدود کنید که در مناطق جغرافیایی مشخصی انجام میشود. این محدودهها میتوانند به بزرگی یک کشور یا به کوچکی یک استان یا یک شهر باشند که البته کشور ایران جزو تحریمهای این حوزه است.
هدفگیری بر اساس نوع دستگاه
روزهایی که بیشتر جستجوهای گوگل از طریق جستجوگرهای دسکتاپ مثل انواع کامپیوتر رومیزی و لپتاپ انجام میشد، خیلی وقت است که گذشته است. امروزه مشتریان از طریق دستگاههای مختلف مثل گوشی موبایل و تبلت به جستجو در وب میپردازند. یعنی باید به این نکته توجه کنید که سرنخهای فروش شما از چه دستگاههایی برای جستجو استفاده میکنند.
اجازه دهید یک مثال خوب در این زمینه بیان کنیم. اگر کسب و کار شما یک کسب و کار B2B باشد، اغلب مشتریان از کامپیوترهای رومیزی یا لپتاپ برای جستجو استفاده میکنند. زیرا جستجوها بیشتر در زمان اداری و از داخل شرکتها انجام میشود که کار با این دستگاهها متداول است. اگر مالک یک کسب و کار B2C مخصوصا کسب و کاری باشید که مشتریان آن بانوان هستند، بیشتر جستجوها از طریق تلفن همراه انجام میشود و باید تبلیغات خود را برای نمایش در تلفن همراه یا تبلت بهینه کنید.
فرض کنید که میخواهید در نتایج جستجو هم از جستجوهای دسکتاپ و هم از جستجوهای انجامشده با موبایل دیده شوید، اما ترافیک موبایل برای شما ارزش بیشتری دارد. در این شرایط، میتوانید تعیین کنید که بخشی از بودجه شما برای دسکتاپ هزینه شود، اما بخش بیشتری به دستگاههای موبایل اختصاص پیدا کنید.
بیشر بخوانید: پیشرفت یا پسرفت سئو از طریق طراحی وب سایت
طیف هزینه تبلیغ در گوگل – یک کلیک معمولی چقدر آب میخورد؟
حالا که میدانید تبلیغات کلیکی چیست و چطور کار میکند، ممکن است سوال بعدی این باشد که «یک کلیک معمولی در گوگل ادز چند میشود؟»
همان طور که در ابتدا گفتیم این سوالی نیست که جواب دادن به آن آسان باشد. تبلیغات کلیکی از برخی جهات به تبلیغات چاپی سنتی شبیه است. در تبلیغات سنتی انتظار دارید یک تبلیغ تمام صفحه روی کاغذ گلاسه در یک مجله مشهور گرانتر از یک آگهی در نیازمندیهای محلی باشد. همین موضوع در مورد تبلیغات گوگل هم صادق است. در اینجا، میزان رقابت روی کلمات کلیدی است که هزینه تبلیغ در گوگل را مشخص میکند.
بعضی از کلمات کلیدی، با توجه به این که چقدر بازارشان رقابتی باشد، به شکل قابل توجهی از سایر تبلیغات گرانتر هستند و آگاهی از این کلمات کلیدی قبل از راه انداختن یک کمپین تبلیغاتی در گوگل، اهمیت زیادی دارد.
برای مثال، در ایالات متحده، اگر میانگین قیمت تمام انواع گوناگون کسب و کارها و کلمات کلیدی را در نظر بگیریم، میانگین پرداخت برای هر کلیک در گوگل ادز بین 1 تا 2 دلار است. این قیمت برای شبکه جستجوی گوگل است و اگر بخواهید بر روی شبکه نمایش گوگل تبلیغ کنید، قیمت هر کلیک ارزانتر است، و میانگین قیمت به زیر 1 دلار میرسد.
البته در بازارهای فوق رقابتی کلیکها میتوانند خیلی گرانتر از این باشند. در بخش بعدی نگاهی به برخی از گرانترین کلمات کلیدی در گوگل ادز خواهیم داشت تا به درکی کلی از هزینه تبلیغ در گوگل برسیم.
گرانترین کلمات کلیدی در گوگل ادز
گوگل بزرگترین پلتفرم تبلیغات کلیکی است. در فهرست زیر میتوانید گرانترین کلمات کلیدی در گوگل ادز، و میانگین هزینه برای هر کلیک هر یک از آنها را ببینید (در بازار بینالملل). لازم به توضیح است که اینها دستهبندی کلمات کلیدی هستند و نه خود کلمات کلیدی واقعی. هزینه برای یک کلمه کلیدی که در هر دسته جای داشته باشد، ممکن است از میانگین اعلام شده گرانتر باشد.
- صنعت بیمه – 54.91 دلار
- وام بانکی – 44.28 دلار
- رهن و مسکن – 47.12 دلار
- وکالت و حقوق -47.07 دلار
- مالی و اعتباری – 36.06 دلار
- آموزش – 40.61 دلار
- هتل و رستوان – 41.91 دلار
معجزهای به نام کلمات کلیدی بلند یا لانگتیل
بعضی از افراد با توجه به همین آمار و ارقامها ادعا میکنند که هزینه تبلیغ در گوگل گران است و این نوع تبلیغات ارزش هزینه کردن ندارد. واقعیت این است که این کلمات کلیدی بخش بسیار کوچکی از حجمهای کلی جستجو را تشکیل میدهند و در بیشتر جستجوها این کلمات کلیدی بلند یا لانگ تیل هستند که مورد جستجو قرار میگیرند.
بیایید یک نگاه دیگر به فهرست کلمات کلیدی گران گوگل ادز بیاندازیم. کلمه کلیدی بیمه را میبینید؟ هزینه برای هر کلیک آن 54.91 دلار است. بسیاری از کاربران ممکن است از این کلمه کلیدی به تنهایی و در کنار نام شهر خودشان استفاده کنند، مثلا “بیمه در اهواز”. اما بسیاری دیگر برای موارد خاصی به دنبال بیمه هستند. برای مثل “شرکت بیمه عمر در اهواز”
اگر کسی عبارت «چطور خودروی خود را بیمه کنم» را جستجو کند، به دنبال یک راه حل خاص در زمینه بیمه میگردد. این همان جایی است که خلاقیت و استفاده هوشمندانه از کلمات کلیدی، خود را نشان میدهد. این جادوی کلمات کلیدی بلند یا لانگ تیل است که باعث کاهش چشمگیر هزینهها برای شما و افزایش فوقالعاده هدفمندی تبلیغت میشود. کلمات کلیدی بلند علاوه بر اینکه در دنیای وب، بیشترین حجم جستجو را به خود اختصاص میدهند، اغلب به شکل قابل توجهی ارزانتر از کلمات کلیدی کوتاه هستند و هزینه تبلیغ در گوگل برای چنین کلماتی، کاملا به صرفه است.
یک کسب و کار معمولی چقدر باید برای تبلیغات گوگل هزینه کند؟
بعد از اینکه اغلب افراد راجع به میانگین هزینه تبلیغ در گوگل و میان هزینه هر کلیک سوال میپرسند، این پرسش برایشان به وجود میآید که کسب و کارهای معمولی چقدر باید در طول سال هزینه کنند؟ متاسفانه این هم پرسشی دیگر است که جوابی ساده و مشخص ندارد.
البته میتوانیم به طور تقریبی در این زمینه هم صحبت کنیم. اگر به اطلاعات میانگین هزینه برای کلیک که در بخشهای قبلی آمده بود دقت کنید میبینید که در دنیا رقابتیترین اصطلاحهای جستجو در بین صنایع بیمه، خدمات مالی، و خدمات حقوقی هستند. در ایران هم بیشترین هزینهها معمولا برای سایتهای فروشگاهی بزرگ و فروش محصولات پرفروش مثل لوازم آرایشی هستند.
در کشور آمریکا شرکتهای خصوصی اغلب سالیانه 40 تا 50 میلیون دلار از طریق گوگل ادز هزینه میکنند. برای مثال آمازون سالیانه بیش از 50 میلیون دلار هزینه تبلیغات در گوگل میکند و البته نرخ بازگشت سرمایه بسیار خوبی هم دارد.
آمار جهانی خوب بود.. در ایران چه شرایطی داریم!؟
شاید بگویید ما که آمازون نیستیم و اینجا هم آمریکا نیست. اگر چه این اطلاعات جالب هستند، اما برای کسی که قصد تبلیغات دارد و هنوز به گوگل اعتماد نکرده، چندان مفید نیستند.
کسانی که در ایران قصد شروع کار با گوگل ادز را دارند، باید بدانند که به طور تقریبی باید از ماهی حدود دو میلیون تومان برای تبلیغات محدود کار خود را شروع کنند. اگر تبلیغات اثربخش شد و مدیریت آن را یاد گرفتید، میتوانید با همین بودجه، تبلیغات بیشتری را در ماه انجام دهید ولی اگر به خوبی تبلیغ را مدیریت نکنید، شاید تا ماهی 4 الی 5 میلیون تومان برای شما هزینه داشته باشد.
البته همواره این نکته را در نظر داشته باشید که اثربخشی هزینه تبلیغ در گوگل را تنها زمانی میشود به خوبی متوجه شد که میزان بازگشت سرمایه از آن را بدانید. برای مثال ممکن است تا ماهی 20 میلیون تومان برای تبلیغات کلیکی هزینه کنید ولی درآمدی 50 میلیون تومانی از آن داشته باشید. پس در اینجا نمیتوان گفت که چنین تبلیغاتی گران و پرهزینه است و همه چیز به خود شما بستگی دارد.
بیشتربخوانید: سئو و انواع آن
کسب و کارهای کوچک چقدر روی گوگل ادز هزینه میکنند؟
متخصصان دیجیتال مارکتینگ اعلام میکنند که تفاوتها در این بخش نیز بیشتر از چیزی است که تصور میشود. بعضی از آنها در ماه فقط 1000 دلار هزینه میکنند (البته این رقم برای کسب و کارهای نوپا پول کمی نیست و باید توجیه اقتصادی داشته باشد). این در حالی است که بسیاری دیگر، از جمله شرکتهای جا افتاده، تا ماهیانه 10.000 دلار هم هزینه میکنند.
چه هزینههای دیگری در تبلیغات کلیکی وجود دارند؟
اگر چه بودجه تبلیغاتی که به خود گوگل پرداخت میشود، اهمیت زیادی دارد، ولی هزینههای دیگری هم هستند که وجود دارند. این هزینههای بالقوه با توجه به نوع کسب و کار شما، اهداف بازاریابی و موقعیت آن متفاوت هستند.
هزینههای پورسانت
بسیاری از شرکتهای معتبر ایرانی که نمایندگی گوگل را دارند یا به نحوی این سیستم را تأمین میکنند، به ازای خدمات خود مبلغی را دریافت میکنند. پرداخت این مبلغ به شرکتها بسیار طبیعی است و ماهیت وجود یک شرکت که چنین خدماتی را به شما ارائه دهد، درآمدزایی از همین طریق است.
هزینههای مدیریت تبلیغات
بعضی از کسب و کارهای کوچک به آژانسی نیاز دارند که تبلیغات کلیکی آنها را تنظیم و مدیریت کند. این روش چند مزیت دارد. از جمله حداقل درگیر شدن زمان و تلاش شما برای مدیریت حساب شما. البته هزینه مدیریت نیز هزینه پائینی نیست؛ زیرا یک فرد متخصص باید برای این کار وقت بگذارد و تبلیغات شما را به شکل روزانه مدیریت و بهینه کند. البته قیمت این خدمات در شرکتهای مختلف، تفاوت زیادی دارد و باید بهترین شرکت را در این زمینه پیدا کند تا هزینههای شما به حداقل برسد.
نرمافزار مدیریت پرداخت برای هر کلیک
گوگل ادز یک پلتفرم تبلیغاتی عالی است. این پلتفرم به تبلیغکنندگان امکان کنترل بالایی را بر متغیرهای دقیق تبلیغاتی در حسابشان را میدهد. بزرگترین شکایتی که از این پلتفرم میشود این است که با تمام قدرتی که دارد، میتواند به خصوص برای تازه واردان بسیار مبهم گیج کننده باشد. این همان جایی است که نرمافزارهای مدیریت پرداخت برای هر کلیک میتوانند به کمک شما بیایند. هزینه این نرمافزارها به صورت عضویت و در زمانبندی ماهیانه یا سالیانه پرداخت میشود و این هم هزینهای است که به هزینه تبلیغ در گوگل شما اضافه میشود.
هزینههای آموزش
برخی اوقات لازم است آموزشهایی را در زمینه تبلیغات در گوگل ببینید تا به خوبی از پس مدیریت این تبلیغات برآیید. در این شرایط باید بستههای آموزشی را از سایتهای معتبر فارسی خریداری کنید یا در یک مرکز دیجیتال مارکتینگ خوب، دورههای آموزشی را طی کنید. پس میتوان گفت که گاهی این هزینه هم بخشی از هزینه تبلیغ در گوگل است.
سادهترین روش استفاده از تبلیغات کلیکی در ایران چیست؟
برای وارد کردن بودجه و شارژ حساب گوگل ادز خود نیاز به اعتبار پولی دارید. همان طور که مطلع هستید با استفاده از کارتهای عضو شبکه شتاب امکان شارژ حساب گوگل وجود ندارد. برای همین برای دسترسی به خدمات گوگل ادز در ایران نیاز به کمک گرفتن از آژانسهای تبلیغاتی دارید. این آژانسها برای شما حساب گوگل ادز ایجاد کرده و کمپین شما را مدیریت میکنند. برخی از این آژانسهای تبلیغاتی با استفاده از درهم، و برخی از آنها با استفاده از ارزهای دیگر (بسته به کشوری که به نظام بانکی آن دسترسی دارند) اقدام به شارژ حساب شما میکنند.
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کردید، هزینه تبلیغ در گوگل به چند متغیر مهم بستگی دارد. آشنایی با این متغیرها به ما کمک میکند کمپینهای هوشمندانهتری طراحی کنیم. این متغیرها باعث میشوند راندمان تبلیغات کلیکی بالا رفته و مخاطب مرتبط وارد صفحه تبلیغات شما شود. گوگل با ارائه بسیاری از ابزارها در اکانت تبلیغاتی شما، این امکان را ایجاد کرده که بر روی هزینه تبلیغات کلیکی خود مدیریت و کنترل کافی داشته باشید. فقط کافیست پیش از شروع این تبلیغات، تحقیقات و مطالعه مناسبی در مورد آن داشته باشید.