تولید محتوا
محتوا نمایندهای از هویت و آرمانهای تجاری و صدالبته نمایندهای از محصولات و خدماتی است که یک کسبوکار عرضه میکند. تولید محتوا میتواند یکی از راههایی باشد که اگر درست و با منطق صورت بگیرد، افزایش فروش را برای هر کسبوکاری به دنبال دارد. درواقع محتواهایی که روزبهروز در شبکهی اینترنت بارگذاری میشوند همه با یک هدف و ایدئولوژی خاص تولید شدهاند تا کاری از پیش برند.
محتواها برای باکیفیتتر کردن سایتها و یا حسابهای کاربری تولید میگردند و سایتها و شبکههای اجتماعی نیز همه برای سرازیر شدن مخاطبان به کسبوکار پیگیری میشوند. پس اگر بخواهیم این راه را کوتاه کنیم، متوجه میشویم که تولید محتوای کارآمد به افزایش فروش و موفقیت کسبوکار منتهی میشود. اگر فکر میکنید محتوا مقولهی نامربوطی به کسبوکارها است و درعینحال نمیدانید محتوا تحت چه معنایی تعریف میشود این مقاله را مطالعه کنید.
محتوا چیست؟
بسیاری از ما هرروزه در حال تولید محتوا هستیم. تمام محتواهایی هم که در اینترنت و شبکههای اجتماعی مشاهده میکنیم توسط افرادی مانند ما بارگذاری شدهاند و در اینترنت قرارگرفتهاند. هر آنچه که بهعنوان اطلاعات برای ارائهی محصول یا خدمات برای عدهای از مخاطب عرضه میشود محتوا نام دارد. توضیح محصولات، اطلاعات معتبر یا نامعتبر، اخبار، پادکستها، تیزرهای تبلیغاتی و بسیاری از موارد دیگر مثالهایی ازایندست هستند.
محتوا در قالبهای مختلفی تعریف میشود: محتوای متنی، تصویری، صوتی و ویدیوئی و… در طول روند تولید محتوا، محتوایی مفید با یک هدف خاص و از پیش تعیینشده، از طریق یک کانال ارتباطی به دست مخاطب میرسد.
برای تولید یک محتوای خوب و کارآمد نیاز است اجزای تشکیلدهندهی آن را بشناسیم که خلاصهی این اجزا، در جملهی آخر بند بالایی آورده شدهاند؛ محتوا تولید و بارگذاری میشود تا توسط کسانی مورد بازدید قرار بگیرد و خوانده شود. طبیعتاً محتوایی که برای عدهی معقولی از مخاطبان تولید نشده باشد معنای تولید محتوا را زیر سؤال میبرد؛ پس اولین جزء مهم تولید محتوا، مخاطبان آن است.
یک محتوا باید سازگار با مخاطب خود نوشته شود و برای این کار نیاز به شناختن مخاطبان داریم. یکی از راههای شناخت، در نظر گرفتن یک پرسونای مخاطب برای آنها است. پرسونای مخاطب یک تصویر ذهنی از مخاطبان است که ما را با نیازها، سلایق و خواستههای مخاطبانمان آشنا میکند؛ اما چطور؟ وقتی از پرسونای مخاطب صحبت میکنیم، یعنی یک تصویر ذهنی از گروه مخاطبان احتمالیمان را در ذهن آورده و بر اساس ویژگیهای آنان تصمیم میگیریم که مقدار محتوا، نوع لحن محتوا، مضمون محتوا، نحوهی انتشار محتوا و موارد دیگر را تعیین کنیم.
برای بهتر متوجه شدن موضوع به این موقعیت فکر کنید که مایل هستید برای فردی از آشنایان یک هدیه تهیه کنید؛ این هدیه باید با سن، جنسیت، سلیقه و نیاز آشنای شما و حتی بودجه و امکانات شما که قصد تهیهی هدیه را دارید سازگار باشد. در پرسونای مخاطب هم اطلاعاتی مانند سن، جنسیت، حرفهی شغلی، تحصیلات، موقعیت جغرافیایی، قدرت خرید، دغدغههای روزمره، نحوه و میزان استفاده از اینترنت، نحوهی دسترسی به محتوا، ابزار مورداستفاده در وب و بسیاری موارد دیگر مطرح هستند.
بهوسیلهی این تصور کلی از مخاطب فرضی، جامعهی هدف تولید محتوا شناختهشده و بر اساس نیاز و سلایق آنها است که محتواها تولید میشوند. چراکه در دنیای امروز همهچیز حول محور مخاطب میگردد و درواقع او است که محصولات و خدمات ارائهشده را تعیین میکند. اگر محتوا مناسب با نیاز و سلیقهی مخاطب نباشد از آن استقبال نمیشود. مخاطبان امروزی دایرهی انتخاب بزرگی برای محتوا دارند و میتوانند رقیب ما را بهجای ما انتخاب کنند.
عنصر بعدی، کانال یا مجرای محتوا است. به این معنی که محتواها از طریق چه راه و چه مجرایی به دست مخاطبان میرسند. این کانال میتواند در قالب شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام تعریف شود، یا سایت شخصی و یا انواع برنامهها و اپلیکیشنهای گوشی موبایل.
جزء بعدی، هدف تولید محتوا است که تعیین میکند درنهایت قرار است چهکاری از دست محتوای تولیدشده بربیاید. از این مرحله به بعد باید به محتوا و هر آنچه که از کسبوکارتان عرضه میکنید بهعنوان محصول و خدمات نگاه کنید و بازدید از محتوایتان را بهعنوان فروش محصول بهحساب بیاورید.
از هدفهای خردتر میشود به جلبتوجه عموم و کسب مخاطبان اشاره کرد، در مراحل بعدی افزایش فروش مدنظر تولیدکنندگان محتوای کسبوکار است. هدفهای آرمانیتر و کلانتری هم برای محتواها در نظر گرفته میشود، مانند شهرت و شناخته شدن به نوآوری، گسترش کسبوکار و یا جا انداختن آرمانهای کاری در میان جامعه. در بخش سوم بهتفصیل به هدف محتوا پرداخته میشود.
محتوای غنی یا rich content به چه معنا است؟
از انواع محتواهایی که میتوانند در اینترنت قرار بگیرند محتواهای متنی، صوتی، تصویری و ویدیوئی را نام بردیم. برای داشتن قدرت و سلطه در فضای اینترنت بین سایتها و پایگاههایی که روزبهروز پیشرفت میکنند و رقبای هوشمندی محسوب میشوند، نمیشود فقط به یک نوع محتوا اتکا کرد. بهطور مثال وقت و هزینه و زحمت گذاشتن بر روی تولید محتوای متنی، خوب است و به کسب مخاطبان و بالا بردن فروش کمک میکند؛ اما کافی نیست.
برای داشتن تسلط و قدرت در این میان، به محتواهای گسترده و عمیقی نیاز است که از انواع مختلفی تشکیلشده باشند و مخاطبان را از طیفهای مختلف به خود جذب کنند. بلاگ، پادکست، عکسها و مجموعههای ویدیوئی همه در کنار هم میتوانند به رسیدن به جایگاه موردنظر کمک کنند و تأثیر یکدیگر را تقویت نمایند. محتوای غنی به همین قالبهای گوناگون محتواها تکیه دارد.
در این صورت یک کسبوکار محدودیتی برای عرضهی خود تعریف نمیکند و برای هر شبکهی اجتماعی و هر بستر ارائه، یک محتوای سازگار و مناسب دارد تا از طریق آن به مخاطبان دسترسی پیدا کند. ممکن است در میان مخاطبان کسانی باشند که بیشتر از طریق تصویر یاد میگیرند تا متن که تعداد همچنین افرادی هم کم نیست! کسانی هم هستند که وقت خواندن و دیدن ندارند و از فایلهای صوتی در وقتهای خالی میان برنامههایشان بهره میبرند.
همچنین ازآنجاییکه کار اصلی یک محتوا درگیر کردن مخاطب است، محتوا نیازمند کیفیت بالایی برای ارتباط برقرار کردن با مخاطب میباشد. یک محتوای باکیفیت، مخاطب را به خود وابسته میکند؛ درنتیجه مخاطب، خود را نیازمند و مقید میداند که همیشه از همین کسبوکاری که این محتوا را در اختیارش قرار داده است محصول یا خدمات دریافت کند.
استراتژی محتوا چیست و چگونه تدوین میشود؟
همانطور که گفته شد هدف تولید محتوا را کسبوکار مشخص میکند. این هدف تعیینشده به یک راه مدون و کارآمد برای محقق شدن احتیاج دارد. این کار در تولید محتوا، از طریق ابزاری به نام استراتژی محتوا امکانپذیر است. استراتژی محتوا مانند تعیین هر استراتژی دیگری به معنای مدیریت محتوا است. وظیفهی استراتژی محتوا برآورده کردن نیازهای شغلی از طریق تولید و انتشار محتوا است.
در طول این کار، در ابتدا نیازهای کسبوکار شناخته میشود، سپس محتوایی که از پس برآوردن آن نیاز برمیآید ارزیابی میگردد و درنهایت برحسب نیاز کسبوکار، تعیین و برنامهریزی میشود که چه نوع محتوایی تولید شود. این الگو جوهرهی اصلی استراتژی محتوا است. هدف و استراتژی، بسته به هر کسبوکاری فرق میکند اما از هدفهای معمول و مرسوم میتوان به این هدف اشاره کرد:
افزایش فروش: برای بیشترین مقدار فروش به بیشترین میزان تأثیرگذاری بر روی مخاطبان احتیاج داریم. درواقع هر کاری که در این راستا انجام میشود باهدف بنیادین و حیاتی افزایش فروش است. همانطور که گفته شد باید به بازدید از یک محتوای منتشرشده بهعنوان فروش محصول نگاه کرد.
ما در استراتژی محتوا باید به این موارد توجه کنیم که محتوا توسط چه کسانی بازدید میشود، کدام نیازهایشان را برطرف میکند، درازای عرضهی محتوا از مخاطبان چه میخواهیم و این محتوا چه سودی برای ما دارد؟
بازاریابی محتوایی چیست؟
بازاریابی محتوا بخشی از استراتژی گسترش و توسعهدهندهای است که توسط کسبوکار تعیین و اجرا میشود. گفتیم بسیاری از ما هرروزه در حال تولید محتوا هستیم و آنها را به انتشار میگذاریم؛ اما دراینبین افرادی هم هستند که باهدف خاصی این محتواها را تولید و منتشر میکنند و پشت محتوایشان یک کسبوکار قرارگرفته است. این تولیدکنندگان محتوا، به بستر نشر محتوا بهعنوان یک بازار یا مارکت نگاه میکنند و از تولید محتوا و نشر آن بهعنوان ابزاری برای بازاریابی استفاده مینمایند.
هدف از بازاریابی، پیدا کردن افرادی است که به محصول یا خدمت نیاز دارند و میتوانند مشتری آن محسوب شوند. درواقع در بازاریابی محتوایی، از طریق محتوای تولیدشده، مخاطبان یا مشتریان جدید به دست میآیند.
تصور کنید به یک نشریه، یک سایت و یا یک خبرنامه وابسته شدهاید و هرروز یا چند وقت یکبار منتظر دریافت آن هستید. این اطلاعات ممکن است مربوط به کسبوکار ارائهدهنده هم نباشد، اما اطلاعاتی موثق و مفید باشد.
این یک بازاریابی محتوا است؛ اینکه مخاطبان وفادار را محتاج به محتوای خود کنیم و آنها برای محتوای ما انتظار بکشند. در این صورت فکر میکنید اگر محصولی را ارائه دهیم، همان مخاطبان بهشدت از آن استقبال نمیکنند؟ قطعاً استقبال میکنند. چون محصول از طرف منبع قابلاعتمادی به آنها عرضهشده است که آگاه، معتبر و هوشمند است و درواقع دارد یک محصول معتبر دیگر را پیشنهاد میدهد.
در این شکل از تولید محتوا که برای بازاریابی انجام میشود، محتوا باید کاری کند تا هر مراجعهکننده، با دریافت اطلاعات محتوا تبدیل به یک مشتری شود، مخاطبان بیشتری به دست آید و دوباره به همین ترتیب آنها را هم به مشتری تبدیل کند.
چه عواملی محتوای شما را ارزشمند میکند و افزایش فروش بهوسیله محتوا را ایجاد میکند؟
یک محتوای ارزشمند بهطورکلی تعریفی اصولی دارد اما درعینحال برای هر کسبوکاری به یک طریق خاص تعریف میشود. محتوا با دادن اطلاعات مفید با مخاطبان ارتباط برقرار میکند و آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. در این دنیایی که با توجه به زمان و امکانات محدود ما، محتواها نامحدود محسوب میشوند، تولید یک محتوای باکیفیت، جدید و نوآورانه کار آسانی نیست.
ازآنجاییکه مخاطب حتماً باید با محتوا ارتباط برقرار کند، مجبور هستیم محتوایی را تولید کنیم که علاوه بر رساندن ما به هدفمان، با مخاطب ارتباط برقرار نماید و او را به خود محتاج کند. در صنعت ساختوساز، دادن اطلاعات مفید و مکمل به خریداران، میتواند یکی از راهکارهایی باشد که محصول و یا خدمات را معتبرتر نشان دهد.
خریدارانی که اطلاعاتی را کسب کنند و با دید بازتر خرید خود را انجام دهند، از خرید راضی بوده و مایل به تکرار آن هستند. این کار باعث جلب اعتماد مشتریان میشود. وقتی محتوایی ارزشمند باشد توسط مشتریان منتشرشده و دستبهدست میگردد؛ همین موضوع باعث شناسایی بیشتر و افزایش فروش میشود.
مزایای بازاریابی محتوا
یکی از مزیتهای بزرگ بازاریابی محتوا، شناسایی کسبوکار ارائه-دهندهی محصولات یا خدمات بهعنوان یک برند است. در پی شناخته شدن یک کسبوکار بهعنوان یک برند، شناخته شدن آن بهعنوان یک کسبوکار تخصصی نیز اتفاق میافتد. تخصص هم چیزی است که محصولات را معتبرتر میکند چراکه نشان میدهد بر روی محصولات فکر و تمرکز شده است. علاوه بر این، زمانی که مخاطب احساس نماید برای او ارزش قائل شدهاید، رغبت بیشتری به خرید و معرفی شما به دیگران خواهد داشت.