آیا طراحی بد وبسایت به سئوی سایت شما صدمه میزند؟ این پرسش همیشه در وبسایتهای تبادلنظر موردبحث و بررسی بوده است، اما اغلب اوقات بحث منحرف میشود و به مسائلی فراتر از “طراحی محض” پرداخته میشود. فارغ از تمامی جوانب دیگر سئو که همگی از اهمیت یکسانی برخوردارند، میتوانیم بهطور خاص به تأثیر “محتوا” (متن، تصاویر، ویدیوها و چیدمان) بر سئو بپردازیم. پاسخ را میتوان اینگونه خلاصه کرد: طراحی بد برای سئو بد است.
فردی بهصورت آنلاین به دنبال پاسخ برای سؤالاتش میگردد، یا به دنبال خدمات، یا محصولات خاصی است و بدین ترتیب به سراغ وبسایت شما میآید؛ اما تصور کنید به خاطر طراحی بد وبسایتتان تصمیم میگیرد از محتوای وبسایت صرفنظر کند. شاید طراحی به گونه ایست که بهسختی خوانده میشود و یا زشت و خیلی پیچیده است. این فرد دوباره به “صفحه نتایج موتور جستجو” بازمیگردد تا پاسخ بهتری برای نیازهایش پیدا کند.
این عمل که ضریب بازگشت یا پوگو استیکینگ نامیده میشود به موتورهای جستجو نشان میدهد که جستجوی آنها رضایتبخش نبوده، به عبارتی یعنی شما پاسخ یا راهحل مناسبی برای این جستجو نبودهاید. گوگل در بهروزرسانی رتبهبندیها از این نشانههای رفتاری بهره میگیرد تا بتواند بهصورت مداوم الگوریتم رتبهبندی بهترین نتایج را بهینهسازی کند. اگر طراحی شما افراد را دلسرد کند، رتبهبندی سایتتان افت خواهد کرد.
اشتباهات طراحی وبسایت
در اینجا به چند اشتباه طراحی اشاره میکنیم که بهتر است از آنان خودداری کنید.
محتوای پاپ آپ
محتوای پاپ آپ میتواند سودمند باشد اما برای برخی مخاطبان شما نقطهضعف محسوب میشود مخصوصاً اگر هنوز به هیچکدام از محتوای شما دسترس پیدا نکرده باشند. برای بازدهی بیشتر بهندرت از پاپ آپ استفاده کنید، بهویژه در نخستین لحظه ای که فردی وارد سایت میشود از پاپ استفاده نکنید. بهطورکلی نخست باید در مخاطبتان ایجاد اعتماد کنید، سپس اطلاعات ارتباطی آنها را درخواست کنید یا از ایشان بخواهید ثبتنام کرده و به عضویت سایت شما درآیند.
متن ناخوانا
اگر فونتی انتخاب کنید که بسیار ریز باشد، بسیار سخت خوانده شود، یا از ترکیب رنگهایی استفاده کنید که توهینآمیز شمرده شود، افراد آنقدر در سایت نمیمانند تا پیام شمارا رمزگشایی کنند. استفاده از قابلیت خوانایی رنگ و فونتها به شما کمک خواهد کرد تا خواندن متن تان برای بازدیدکنندگان سایت آسان و لذتبخش باشد.
صداهای بلند
هیچگاه فایلهای صوتی یا ویدیویی را بهصورت خودکار در وبسایت پخش نکنید. اگر کلیپی دارید که بهصورت خودکار پخش میشود، حتماً صدای آن را قطع کنید.
فایلهای بزرگ (تصاویر و ویدیوها)
همه افراد به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند، بنابراین اگر سایت شما پر از تصاویر و فیلمهایی است که سرعت صفحاتتان را پایین میآورد، بهتر است هر چه سریعتر چارهای بیندیشید. 47% از مخاطبان از وبسایت انتظار دارند ظرف 2 ثانیه یا کمتر بازگذاری شود. از ابزار های آنلاین بهره بگیرید تا بهصورت منظم سرعت بارگذاری پیجویی کردن خود را بررسی کنید!
بهبود سئو با چیدمان مناسب
یک چیدمان زیبا و مرتب، کاربران را درگیر میکند و احتمال “بازگشت” آنان به صفحه نتایج موتور جستجو را کاهش میدهد.
موتورهای جستجو نیز دوست دارند بهراحتی پاسخها را پیدا کنند، برای مثال بهتر است پاسخها در بالای صفحات باشد. بدین خاطر که اگر فردی پرسشی را تایپ کرده باشد، به دنبال پاسخ آن میگردد. هرچه پاسخ سریعتر ارائه شود، بهتر است پس به خاطر داشته باشید محتوایی که در بالای صفحه قید میشود همیشه از ارزش بیشتری برخوردار است. توقع نداشته باشید که مخاطبان در صفحه شما به دنبال پاسخ بگردند برای این کار از گوگل استفاده میکنند!
اگر تصویر بزرگشدهی یک قهرمان محتوای صفحه را به “پایین صفحه” میفرستد و نیمه بالایی صفحه وب بدون اسکرول کردن قابلمشاهده است و در این صورت طراحی سایت شما یاریدهنده سئو نخواهد بود و بهتر است ساختار چینش صفحه سایتتان را مجدداً بررسی کنید.
گرچه در مورد چینش محتوا صحبت میکنیم، اما حواستان به فضای خالی هم باشد. تقریباً غیرممکن است که در مورد فضای خالی عملکرد بدی داشت، فقط کافی است به تصاویرتان فضای کافی بدهید.
حال که به این مسئله اشاره کردیم، باید یادآور شویم که برای متون هم جای کافی در نظر بگیرید. این مسئله به خوانندگان کمک میکند روی متن متمرکز شوند بیآنکه خواندن متن برایشان گیجکننده باشد و دلمشغولی بیشتری به متن پیدا کنند.
عامل مهم دیگر، جهتیابی و مسیریابی کاربردی است. سر صفحه و پایین صفحهی منسجم و هماهنگ برای شروع خوب است و به هر فردی که از صفحه شما بازدید میکند کمک خواهد کرد تا بدون احساس سرخوردگی و ناکامی به محتوای شما دسترسی پیدا کنند.
بهبود سئو با محتوای باکیفیت
وقتی کار چینش صفحه را به پایان رساندید، لازم است صفحه را با محتوای فوقالعاده و بینظیر پرکنید که موجب تمایز و برجستگی صفحه شما شود. محتوای خوب نهتنها خواننده را بیشتر مشغول میکند، بلکه همچون آهنربا بک لینک ها را جذب خواهد کرد!
لینک شما در سایتهای دیگر قرار خواهد گرفت اگر متوجه شوند که مطالب شما اطلاعات باکیفیت بیشتری در اختیار کاربرانشان قرار میدهد.در اینجا چند مثال از محتوای باکیفیت ذکر میکنیم که برای جذب بک لینک بینظیرند.
ویدیوهای مبتکرانه، اینفو گرافیک (نمایش تصویری اطلاعات)، تصاویر خیرهکننده، آمار و نظرسنجیها، مصاحبه با بزرگان، نوشتههای بیبدیل، ابزار آنلاین
حالت نمایش خوب در تمامی دستگاه ها
این مورد کاملاً قابلفهم و واضح است. اگر مطالب شما برای صفحهنمایشهایی با ابعاد گوناگون بهخوبی طراحی نشده باشد، نمیتوانید به رتبهبندی خوبی دست پیدا کنید. در سال 2017 بیش از 61% از ترافیک اینترنت در دستگاههای کوچک به مصرف رسیده، دستگاههایی از قبیل تلفنهای هوشمند و تبلت. اگر مطالبتان را برای این دستگاهها طراحی نکنید، از قافله عقب خواهید ماند.
به دیدگاهی قابلاعتماد نیاز دارید؟ با استفاده از ابزارهایی چون تست موبایل فرندلی گوگل میتوانید تشخیص دهید ایا صفحات شما بر روی موبایل قابلدسترسی هست یا خیر.
چطور میتوانید مطمئن شوید که طراحی مناسبی دارید یا لازم است دوباره به عقب برگردید و طراحی را دوباره انجام دهید؟
برای آنکه مطمئن شوید سایت شما طراحی خوبی دارد، میتوانید از برخی آزمونهای کاربر بهره بگیرید. سازمانها و خدمات بسیاری وجود دارند که میتوانند در مورد طراحی و کاربردپذیری وبسایت با شما تعامل داشته باشند و بازخورد دهند. این خدمات (ازجمله UserBrain، Usertesting، Crazy Egg، Unbounce، Hotjar و Usability-Hub) میتوانند نظرات قابلاعتمادی به شما درمورد اینکه افراد چطور با مطالب و محتوای آنلاین شما تعامل برقرار میکنند، ارائه کنند.
اگر بودجه کافی برای انجام آزمون ندارید، میتوانید از دوستان و آشنایان بخواهید نظراتشان را درباره سایت ابراز کنند، چه مواردی را دوست داشتند، کدام بخشهای سایت بیش از همه جذاب بود و آیا مسئلهای بود که موجب ناخشنودی یا استیصال ایشان شود.
مدام باید در حال آزمودن باشید! استفاده از خدمات رایگانی چون گوگل اپتیمایز راه خوبی است تا نهایت تلاش خود را برای بهترین بودن بهویژه در مورد صفحات فرود کرده باشید.
به خاطر داشته باشید: خیلی مهم است که بتوانید تغییرات سریعی در طراحی ایجاد کنید. از الگوها، قالبها یا بسترهای انعطافناپذیر اجتناب کنید که اجازه نمیدهند تغییرات و اصلاحات را اعمال کنید و نمیگذارند وبسایتتان را با مخاطبان و زیباییشناسی مطلوب خود هماهنگ کنید.